vineri, 28 octombrie 2011

O tentativă de regionalizare demult uitată Planul VALEV



Planul Valev a fost un proiect de organizare economică a ţărilor comuniste est-europene, propus în 1964 de economistul sovietic Emil Borisovici Valev. El prevedea specializarea respectivelor economii pe anumite ramuri de producţie, României revenindu-i rolul de ţară preponderent agricolă. Planul nu a fost adoptat, fiind puternic contestat de România.

Doctrina specializării economice

Iuri Andropov a fost numit, în 1957, şeful aparatului de legătură şi control al URSS pentru ţările din lagărul comunist subordonat Moscovei[1]. În această calitate, Andropov a organizat o consfătuire a partidelor comuniste şi muncitoreşti cu scopul de a stabili un sistem concret de conducere a lagărului comunist de către URSS (octombrie 1957), apoi a emis, în 1960, doctrina „specializării economice" a statelor din lagărul comunist. La cerinţa expresă a lui Hruşciov, care nu dorea ca Uniunea Sovietică să fie implicată în mod direct, problema specializării a fost ridicată oficial de către delegaţia poloneză în timpul Conferinţei statelor membre C.A.E.R., desfăşurată la Moscova (6-7 iunie 1962)[2]. Tot atunci a fost adoptat documentul intitulat „Principiile fundamentale ale diviziunii internaţionale a muncii”, elaborat de economistul sovietic E.B. Valev.
Prin „specializarea între ţări în domeniul agriculturii", URSS viza organizarea unui nou tip de repartiţie între ţările lagărului comunist a producţiei agricole, dar nu numai, pentru că specializarea agricolă urmărea în plan secundar şi specializarea industrială. RDG şi Cehoslovacia trebuiau să acopere, împreună cu URSS, nevoile industriale ale celorlalte state, specializându-se în agricultură doar pe produse animaliere, în timp ce ţări ca România, Bulgaria sau Ungaria deveneau mari producătoare de cereale, furaje şi, secundar, de produse industriale specifice.

Planul Valev

Pentru a pune în aplicare proiectul unei integrări economice transfrontaliere, între diferite regiuni ale lagărului comunist european, economistul E. B. Valev publică, în nr. 2/1964 din „Analele Universităţii din Moscova", articolul „Probleme ale dezvoltării economice a raioanelor dunărene din România, Bulgaria şi URSS”[3]. Planul a fost apoi publicat şi în presa comunistă est-europeană[4].
În privinţa României, se preconiza alcătuirea unui "complex economic interstatal" în zona Dunării de Jos, care ar fi înglobat sudul URSS (Basarabia şi sudul Ucrainei cu o suprafaţă de 12 000 km2), sud-estul României (100 000 km2) şi nordul Bulgariei (38 000 km2), şi cu o populaţie de 12 milioane de locuitori[5]. „Analiza situaţiei actuale – spunea Valev – şi a perspectivelor dezvoltării economiei raioanelor dunărene ale României, Bulgariei şi Uniunii Sovietice demonstrează existenţa premiselor obiective pentru formarea în viitor a complexului de producţie interstatal al Dunării de Jos specializat în cadrul comunităţii ţărilor socialiste în petro-gazo-chimie şi în unele ramuri ale construcţiei de maşini... în agricultura irigată intensiv profilată pe cereale, legume, viticultură şi în ramuri ale industriei alimentare...”.
Bulgaria a acceptat planul Valev, dar în cazul românilor reacţia a fost violentă, comuniştii români apreciind că propunerea Moscovei înseamnă practic o dezmembrare a teritoriului naţional. România a respins planul, prevalându-se de prevederea potrivit căreia hotarârile C.A.E.R. puteau fi luate numai prin unanimitate. Politica de industrializare a României a fost susţinută cu vehemenţă de către delegaţia sa la C.A.E.R., îndeosebi de Alexandru Bârlădeanu, delegat permanent. Economistul Costin Murgescu publică în revista "Viaţa economică" un articol prin care respinge planul, iar la plenara C.C al P.M.R. din 15-22 aprilie 1964 s-a adoptat “Declaraţia cu privire la poziţia Partidului Muncitoresc Român în problemele mişcării comuniste şi muncitoreşti internaţionale”, care însemna o reorientare publică a guvernanţilor de la Bucureşti în raport cu Moscova. Documentul exprima poziţia României în conflictul chino-sovietic şi formula principiile care trebuiau să stea la baza raporturilor dintre partidele comuniste: egalitatea în drepturi, neamestecul în treburile interne, dreptul exclusiv al fiecărui partid de a-şi rezolva problemele politice şi organizatorice. În consecinţă, Declaraţia sublinia că nu există şi nu poate exista "un partid părinte şi cu un partid fiu, partide superioare şi partide subordonate".[6]
http://ro.wikipedia.org/wiki/Planul_Valev
............................................................
...........................................................
BOX-FOLDER-REPORT: 50-2-90
TITLE:             Rumanian Attack on Soviet Proposal for 
Economic Region on Danube
BY:                
DATE:              1964-6-23
COUNTRY:           Romania
ORIGINAL SUBJECT:  Rumanian Unit

--- Begin ---

RADIO FREE EUROPE Research

TARGET AREA

Rumanian Unit
23 JUNE 1964

RUMANIAN ATTACK ON SOVIET PROPOSAL FOR ECONOMIC
REGION ON DANUBE

Rumania's defiant sensitiveness to any kind of
suggestion that her national sovereignty be infringed has reached
its most dramatic expression yet in an article in the June 12
edition of the economic weekly "Viata Economica."

The article takes violent issue with an essay by a
Soviet scholar, Professor E.B.Valev, published recently in a
bimonthly review of the University of Moscow. Valev outlined
a plan suggesting the establishment of an economically 
intergrated region on the lower Danube which would include parts of
Rumania, Bulgaria and the Soviet Union. "Viata Economica"
printed both Valev's essay and its own four-page rebuttal in
the same issue.

Valev is a specialist on the lower Danubian area and
is a foremost expert on Bulgaria. His project envisages an
integrated region on the lower Danube of about 150,000 square
kilometers, with a population of about 12,000,000 people. It
would include six Rumanian regions, Oltenia, Arges, Bucharest,
Ploesti, Galati and Dobrudja, as well as the northern parts of
Bulgaria, plus some Soviet districts bordering on the Danube.
Valev argues that this tri-national region would dispose of
adequate and complementary industrial and agricultural resources.
He produces two maps showing the distribution of resources and
the industrial potential. The main role of this area in the
.............................................................
.............................................................

materialul complet
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu